VIDEO: Advokāts komentē “Cityparks”, iespējams, netaisnīgi uzlikto sodu

“Cityparks Latvija” uzlicis līgumsodu kādam automašīnas vadītājam Ziepniekkalnā, kurš apzināti nolika savu automašīnu 326. ceļazīmes darbības zonā. Auto īpašnieks uzskata, ka sodīšana par pārkāpumu ir likumsargu, nevis uzņēmēju kompetencē, vēsta raidījums “Degpunktā”.

Ģirts saka, ka sevi uzskata par apzinīgu pilsoni un ceļazīmes viņš ikdienā ievēro, tomēr steiga kādu vakaru ņēma virsroku. Savu spēkratu vīrietis atstāja Dižozolu ielā pie Valdeķu tirgus. Vietā, kur uzstādīta zīme “Stāvēt un apstāties aizliegts”, jo konkrētais ceļš tiek izmantots preču piegādei.

VIDEO: Advokāts Jānis Mucenieks norāda, ka situācija ir strīdīga un viss atkarīgs, cik godprātīgs ir stāvvietas apsaimniekotājs. Ne vienmēr nepieciešams klientu sodīt, dažkārt pietiek vien ar brīdinājumu.

Saņemot sodu no “Cityparks”, Ģirts ir neizpratnē, kāpēc uzņēmums šādu sodu uzlicis. Iebraucot teritorijā, vīrietis netika brīdināts, ka izmanto stāvvietas teritoriju.

Rakstot “Cityparks” pārstāvjiem, Ģirts saņēma atbildi, ka pārkāpti stāvvietas noteikumi, nav piereģistrējis savu transportlīdzekli, un sods nav atceļams.

Rīgas pašvaldības policijā norāda, ka par stāvēšanu 326. ceļazīmes darbības zonā paredzēts naudas sods transportlīdzekļa vadītājam 40 eiro apmērā. Tomēr šādu sodu par pārkāpumu var piemērot tikai Valsts policija vai pašvaldības policija.

“Cityparks Latvija” atbild, ka transportlīdzekļa novietošana autostāvvietā atļauta tikai stāvēšanai paredzētajās apzīmētajās vietās. Novietojot spēkratu stāvēšanai, kā arī pārvietojoties pa autostāvvietas teritoriju, jāievēro uzstādīto satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu un/vai horizontālo marķējumu prasības.

Autostāvvietas lietošanas noteikumi, pamatojoties uz LR Civillikuma 1428. un 1537. pantu, ir uzskatāmi par līgumu, kas noslēgts starp klāt neesošām pusēm. Novietojot transportlīdzekli autostāvvietā, līgums tiek atzīts par noslēgtu, un transportlīdzekļa lietotājs apliecina, ka ir ar tiem iepazinies un pilnībā atzīst noteikumus par sev saistošiem.

Tam tomēr līdz galam nepiekrīt zvērināts advokāts Jānis Mucenieks. Viņš norāda, ka situācija ir strīdīga un viss atkarīgs, cik godprātīgs ir stāvvietas apsaimniekotājs. Ne vienmēr nepieciešams klientu sodīt, dažkārt pietiek vien ar brīdinājumu.


Avots/Foto: TV3: “Cityparks” uzliek sodu šoferim par auto novietošanu ceļazīmes “Apstāties un stāvēt aizliegts” darbības zonā

Edit