VIDEO: Prasa 343 144 latu kompensāciju no Slimnīcas

2010. gada 10. novembrī Rīgas apgabaltiesā (plkst., 10.00) notiks tiesas sēde, kurā bijušais Alēna Delona un Pjēra Rišāra miesassargs Vitalijs Trusevičs prasa no Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) kompensāciju 343 144 latu apmērā. Tiesā kā liecinieks aicināts arī Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Vitalijs Trusevičs Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā nokļuva 2004. gada 26. jūnijā, uz kurieni viņš tika pārvests no Ventspils slimnīcas. Kā vēlāk izrādījās tieši Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā veikto manipulāciju rezultātā viņš inficējās ar zelta stafilakoku jeb MRSA, kas Vitaliju padarīja par pirmās grupas invalīdu. Pašlaik viņš spēj pārvietoties tikai ar kruķu palīdzību.

Liktenīgo traumu Vitalijs Trusevičs guva neveiksmīga izpletņa lēciena rezultātā. Negadījums notika Ventspilī, 2004. gada 5. jūnijā. Bija plānots, ka Zilā karoga pacelšanas svētku laikā 25 izpletņa lēcēji, to starpā arī Vitalijs Trusevičs, nogādās pludmalē svinīgo karogu. Taču gaisā notika nelaimes negadījums. Lēciena laikā blakus esošais izpletņlēcējs nejauši aizķēra Vitaliju Truseviču, trāpot viņam ar kāju pa galvu. Gūtā ievainojuma rezultātā Vitalijs zaudēja samaņu un nokrita, triecoties pret zemi ar 70km/h lielu ātrumu. Ārsti konstatēja lielu skaitu lūzumu un ievērojamu asins zudumu.

Bijušais sportists un pasaulslavenu aktieru miesassargs Vitalijs Trusevičs prasa no Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas kompensāciju 343 144 latu apmērā. Tiesā kā liecinieks aicināts arī Valsts prezidents Valdis Zatlers, vēsta TV3 ziņu sižets.

Divpadsmit operācijas četru vietā

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā Vitalijam Trusevičam kopumā veiktas 12 operācijas laika periodā no 2004. līdz 2008. gadam. Mediķi Truseviča advokātam Jānim Muceniekam neoficiāli apliecinājuši, ka pēc šādām traumām izārstēšanai būtu pieticis ar 3-4 operācijām. Tiesa, ja vien MRSA izraisītās infekcijas rezultātā nerastos dažādas komplikācijas un nebūtu vajadzīgas aizvien jaunas operācijas un papildus ārstēšana, kā tas bija gadījumā ar Truseviču.

Ar pašreizējo Valsts prezidentu, toreiz kā ārstu Valdi Zatleru, Trusevičs pirmo reizi tikās 2004. gada jūlijā. Lai gan Zatlers bija ārstējošais ārsts citam pacientam, kurš tikai gulēja vienā palātā ar Truseviču, tomēr topošais Valsts prezidents pēc Truseviča lūguma neatteicās aplūkot arī viņa traumas. (To pacients lūdza darīt, jo saistībā ar atvaļinājumu bija nomainīts Truseviča ārstējošais ārsts.) Zatlers pat esot pacientu iedrošinājis ar vārdiem: “Viss būs labi. Drīz varēsi skriet!” Šī apskate un ārsta optimistiskā diagnoze tad arī kļuva par iemeslu, kādēļ Trusevičs lūdza tiesu aicināt Valdi Zatleru kā prasītāja liecinieku, mediķi un ekspertu šajā tiesas procesā.

Atkārtoti aicina Zatleru liecināt

Diemžēl tiesa lūgumu noraidīja un tādēļ Truseviča advokāts Jānis Mucenieks bija spiests nosūtīt Valsts prezidentam oficiālu un atklātu aicinājumu ierasties uz tiesas sēdi. Pagaidām vēl Zatlers nav sniedzis atbildi vai jebkā komentējis šo aicinājumu.

Jānis Mucenieks uzskata, ka kompensācija 343 144 latu apmērā, ko aprēķinājis cietušais un kas tiek prasīta no Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas, ir taisnīga. Sevišķi, ņemot vērā četrus gadus ilgušo ārstēšanu un slimnīcas darbinieku nolaidības vai kļūdu rezultātā lieki pārciestās operācijas, kas faktiski sakropļojusi pacientu. Nemaz nerunājot par izpostīto karjeru un dzīvi.

Pasaulslavenu aktieru miesassargs kļūst par invalīdu

Mucenieks ir pārliecināts, ka nav pamata šaubīties par viņa aizstāvamā profesionalitāti un zaudētajām dzīves vai karjeras iespējām. Par to liecina kaut vai šādi fakti no Truseviča dzīves. Viņš ir bijis veiksmīgs slaveno kinoaktieru Alēna Delona un Pjēra Rišāra miesassargs. Pats filmējies tādās kino lentēs kā “Rīgas sargi”, “Inspektors Grauds”, kā arī piedalījies citos tamlīdzīgos projektos. Bijis 2003. gada Latvijas čempions kikboksā. Arī liktenīgas lēciens bija jau 635. Truseviča izpletņlēcēja karjerā. Turklāt pirms nelaimes gadījuma Trusevičs bijis arī “Ventspils Aerokluba” direktors un izpletņu lekšanas instruktors.

Jau minēts, ka savā prasībā pret Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu Trusevičs prasa piedzīt atlīdzību 343 144 latu apmērā sekojošās pozīcijās: 6558 lati – ārstēšanās izdevumi un ar to saistītie zaudējumi, 86 586 latu – tālākās ārstēšanās un ar to saistītie izdevumi (šī nauda Trusevičam nepieciešama tālākās ārstēšanas nodrošināšanai Vācijā), kā arī 250 000 latu par nodarīto morālo kaitējumu.

Cietušā advokāts skaidro, ka nauda nepieciešama galvenokārt ārstēšanas turpināšanai. Savukārt morālā kaitējama atlīdzības summa detalizēti aprēķināta vadoties no fiziskajām un morālajām ciešanām, ko radījusi nepareizā ārstēšana. Piemēram, daļa atlīdzības prasīta par 1111 dienām, ko Trusevičs pavadīja staigājot ar nesaaugušu kaulu (un milzīgām sāpēm). Lai gan katru otro mēnesi viņš ar rentgena uzņēmumu devies pie ārsta, kurš apgalvojis, ka viss esot kārtībā, kauls esot saaudzis un tāpēc droši varot staigāt bez kruķiem. Lai gan patiesībā bijušais kaskadieris varēja knapi pastaigāt ar kruķiem, jo kauls tomēr nebija saaudzis. Vai arī, 745 dienas pēc kļūdaini veiktas kājas operācijas tā nepareizi locījusies (kājas rotācija uz ārpusi) un šo laiku Trusevičs pavadījis ar stiprām locītavu un mugurkaula sāpēm.

“Mēs visi varam kļūdīties un Trusevičs to saprot. Taču šo konkrēto kļūdu kopums ir sakropļojis cilvēku, izpostījis viņa dzīvi, kā arī spīdošo karjeru. Bijušais sportists un kaskadieris tagad ir pirmās grupas invalīds, kurš pārvietoties spēj tikai ar kruķiem. Viņš neprasa, lai kāds tiktu sodīts vai likts cietumā. Viņš vienkārši vēlas turpināt ārstēšanu, kam pamatā arī vajadzīga nauda, un pēc visa pārciestā kaut cik ciešami pavadīt savu dzīvi,” saka Truseviča advokāts Jānis Mucenieks.

Edit